כל כמה זמן מומלץ להחליף שתלים בחזה?

תמונה של oded

oded

עורך ראשי באתר blog.webmanager.co.il

כל כמה זמן מומלץ להחליף שתלים בחזה: אישה עם חולצה לבנה עוברת מדידת והתאמת שתלים ובצד שמאל למעלה לוגו של אתר "webmanager".

הגדלת חזה היא אחד הניתוחים הפלסטיים הנפוצים ביותר בקרב נשים, והיא הפכה עם השנים לא רק להליך קוסמטי אלא גם להצהרה של ביטחון עצמי ודימוי גוף חיובי. נשים רבות שבוחרות בניתוח זה שואלות את עצמן: האם השתלים נשארים בגוף לנצח? מתי, אם בכלל, צריך להחליף אותם? והאם יש סימנים שמצביעים על כך שהגיע הזמן לבדיקת מצב השתלים או להחלפה?

למרות שרוב השתלים המודרניים עמידים במיוחד ועוברים בקרת איכות קפדנית, הם לא מיועדים להחזיק מעמד לכל החיים. עם השנים, ייתכנו שינויים פיזיולוגיים בגוף, בלאי של החומר, או תגובות של הרקמה שמקיפה את השתל. לכן, חשוב להבין מהו טווח הזמן המקובל להחלפת שתלים, מהן הסכנות בהשארת שתלים ישנים בגוף, ואילו בדיקות מומלץ לבצע על מנת לשמור על הבריאות ועל התוצאה האסתטית הרצויה.

למה בכלל יש צורך להחליף שתלים?

השתלים שמושתלים בגוף הם גופים זרים לכל דבר, גם אם מדובר בחומרים רפואיים איכותיים כמו סיליקון בדרגת טוהר גבוהה. הגוף מגיב לנוכחותם בדרכים שונות: לעיתים באופן נייטרלי וללא סימנים חיצוניים, ולעיתים תוך יצירת קופסה פיברוטית (קפסולה) סביב השתל שעלולה עם הזמן להתכווץ ולגרום לעיוותים או כאב. נוסף לכך, גם אם השתל עצמו נשאר תקין, הגוף עצמו משתנה עם השנים – ירידה או עלייה במשקל, שינויים הורמונליים, הריונות והנקה – כל אלה משפיעים על מראה השד ועל היחס בין הרקמה הטבעית לשתל. לכן, הצורך בהחלפת שתלים אינו נובע רק מתקלות טכניות בשתל, אלא גם מהסתגלות הגוף לאורך השנים.

מה אומרים המחקרים וההמלצות העדכניות?

הגישה הרפואית ביחס להחלפת שתלי חזה עברה שינוי משמעותי בעשור האחרון, כשהדגש עבר מהמלצות כלליות נוקשות לגישה מותאמת אישית שמתבססת על מצב רפואי ואסתטי אינדיבידואלי. בעבר היה נהוג להמליץ על החלפת שתלים אחת לעשר שנים כמעט באופן אוטומטי, גם אם לא היו סימני בלאי או תקלות. כיום, בזכות התקדמות באיכות השתלים, בשיטות ההשתלה ובכלי ההדמיה, רופאים מבינים שניתן להאריך את חיי השתל – לעיתים עד 15 ואפילו 20 שנה – כל עוד מתבצע מעקב מסודר.

באשר להליך של החלפת שתלים אצל נשים, ההמלצה העדכנית, שמתבססת בין היתר על עמדת ה־FDA, כוללת ביצוע בדיקת הדמיה ראשונה (MRI או אולטרסונוגרפיה) לאחר 5–6 שנים מהניתוח, ולאחר מכן אחת לשנתיים. זאת כדי לאתר מצבים כמו קרע "שקט", דליפה פנימית או קפסולריה – בעיות שעלולות להתפתח גם בלי סימפטומים מוחשיים.

כל כמה זמן מומלץ להחליף שתלים בחזה: פלג גוף עליון של אישה אשר בוחנת שתלים. בצד ימין למעלה לוגו של אתר "webmanager".

הגישה כיום אינה רואה ב־10 שנים גבול קשיח, אלא ממליצה על הערכה רפואית מקיפה המשלבת תחושה אישית, בדיקות קליניות והדמיה תקופתית. כך ניתן להחליט מתי נכון לבצע החלפה, מתוך הבנה שמניעה וטיפול יזום עדיפים על התמודדות עם סיבוכים מאוחרים.

שתלי חזה – לא לכל החיים

אחד המיתוסים השגורים הוא ששתלי סיליקון נשארים בגוף ללא צורך בטיפול נוסף. אמנם שתלים מודרניים מחזיקים מעמד שנים רבות, אך הם נתונים להשפעות של תהליכים טבעיים כמו הזדקנות העור, שינויים במשקל הגוף, הריון והנקה – כולם יכולים לשנות את מראה השד ולפגוע באחידות או במרקם.

מעבר לכך, כל שתל עלול עם הזמן להישחק, להיקרע או לגרום לקפסולריה – מצב בו רקמת צלקת מתקשה סביב השתל וגורמת לאי נוחות ולעיוותים. לכן, גם אם השתלים מרגישים תקינים, קיימת המלצה גורפת לבצע בדיקות תקופתיות אחת למספר שנים, ובדרך כלל לאחר 10–15 שנים לשקול בחיוב את החלפתם.

מהם הסימנים לכך שייתכן ויש צורך להחליף את השתלים?

במקרים רבים, הגוף מאותת כאשר יש בעיה בשתלים. אלה חלק מהתסמינים המרכזיים שיכולים להצביע על צורך בהערכה רפואית או החלפה:

  • כאבים באזור השתל
  • שינוי בצורת השד – נפילה, אסימטריה או הופעת שקע
  • התקשות או תחושת גושות (קפסולר קונטרקטורה)
  • תזוזה של השתל מהמיקום המקורי
  • תחושת ריקנות או ירידה בנפח
  • דליפה או קרע – לעיתים קרע שקט בשתל סיליקון מתגלה רק בהדמיה
  • נפיחות, אודם או סימני זיהום מסביב לשתל

אם מופיעים תסמינים כאלה – גם אם הם קלים – מומלץ לפנות לרופא פלסטי מומחה לבדיקה מקיפה.

השפעת גיל השתל וסוגו על ההחלטה להחליף

הזמן שעובר מאז ההשתלה הראשונית משחק תפקיד מרכזי בהחלטה האם להחליף שתל. שתלים בני פחות מ-10 שנים, שלא מציגים תסמינים, לרוב אינם דורשים התערבות. לעומת זאת, שתלים בני 15–20 שנה, גם אם לא מראים סימני בעיה, עלולים להוות גורם סיכון עתידי.

גם לסוג השתל יש משקל: שתלי סיליקון איכותיים שורדים יותר משתלי מי מלח, אך גם הם חשופים לקרעים שקטים. שתלים עם מעטפת מחוספסת עשויים להפעיל לחץ מוגבר על הרקמה, מה שמגדיל את הסיכון לקפסולריה. לכן, כששוקלים האם ומתי לבצע החלפה – יש לבחון את גיל השתל, סוגו, ותנאי הגוף האישי של המטופלת.

האם יש תאריך תפוגה לשתלים?

באופן פורמלי אין "תאריך תפוגה" המופיע על שתלי סיליקון, אך כל מומחה יסביר שמדובר במוצר עם אורך חיים מוגבל. הטווח המקובל עומד לרוב על כ-10 עד 15 שנים. לאחר פרק זמן זה, הסיכוי לקרעים, דליפות או שינויים אסתטיים עולה בצורה משמעותית.

נשים רבות בוחרות להמתין עד שמופיעה בעיה, אך גישה זו עלולה לגרור סיבוכים מיותרים. החלפה יזומה, לעומת זאת, נחשבת כיום לאסטרטגיה רפואית ואסתטית מועדפת, שמאפשרת למנוע נזק מצטבר ולתכנן את ההליך בתנאים אופטימליים.

האם ניתן להחליף שתלים במסגרת אותה ניתוח?

בהחלט כן. מרבית ניתוחי החלפת שתלים מבוצעים באותו הליך ניתוחי אחד – במסגרתו מוסרים השתלים הישנים ומושתלים חדשים. לעיתים מתבצע גם עדכון בגודל או צורה, ובחלק מהמקרים משולבת גם הרמת חזה.

הליך ההחלפה לרוב קל יותר מהניתוח הראשון – זמן ההחלמה קצר יותר, והעור והרקמה כבר עברו הסתגלות לשתל. עם זאת, חשוב להבין שהניתוח דורש תכנון מדויק, ולבצע אותו רק אצל כירורג פלסטי מוסמך עם ניסיון בהחלפות מורכבות.

מתי כדאי להחליף שתלים גם בלי בעיה?

ישנם מקרים רבים בהם נשים בוחרות להחליף את השתלים גם כאשר אין תקלה או תסמין קליני. גישה זו מתאימה במיוחד כאשר:

  • עברו מעל 15 שנה מההשתלה
  • יש רצון לשנות את גודל השתלים או צורתם
  • הגוף עבר שינויים משמעותיים (לידה, ירידה במשקל)
  • קיים חשש מקרע שקט או תגובת רקמה עתידית
  • יש המלצה רפואית להחלפה יזומה

הגישה הפרואקטיבית הזו מאפשרת שליטה טובה יותר על התוצאה הסופית, מניעת סיבוכים מיותרים והארכת תוחלת השימוש הבטוח בשתלים.

מה קורה אם לא מחליפים שתלים?

המשמעות של אי־החלפה אינה בהכרח מסוכנת, אך היא כן מעלה את הסיכוי לסיבוכים עם הזמן. שתל שהתבלה עלול להיקרע, לזלוג לרקמה, לגרום לקשיון, לעיוותים בצורת השד ולתגובה דלקתית מקומית.

במקרים חמורים, נדרשת הוצאת השתלים באופן דחוף ולעיתים גם ניתוח שיקום מורכב יותר. לכן ההמלצה הרפואית היא לא לדחות את ההחלטה – אלא לבצע בדיקות תקופתיות אחת לכמה שנים, ובמידת הצורך – להיערך להחלפה מתוכננת ומבוקרת.

סיכום – כל כמה זמן מומלץ להחליף שתלים בחזה?

שתלי חזה אינם פתרון קבוע לכל החיים, והתחזוקה הנכונה שלהם כוללת בדיקות תקופתיות, מודעות לשינויים בגוף, וחשיבה פרואקטיבית על החלפה יזומה. בעוד שההמלצה הרווחת היא לבצע החלפה לאחר כ-10–15 שנים, ייתכנו הבדלים בהתאם לסוג השתל, מצב הרקמה והתסמינים הנלווים.

באמצעות מעקב רפואי נכון, בדיקות הדמיה בזמן, והיוועצות עם מנתח פלסטי מוסמך – ניתן לשמור על תוצאה אסתטית, בריאותית ויציבה לאורך שנים רבות, וליהנות מהגדלת חזה בטוחה ומחמיאה.

תמונה של oded

oded

עורך ראשי באתר blog.webmanager.co.il

עוד על הכותב >

תפריט נגישות